Adidas Superstar History

Vannak cipők, amik már önálló márkanévként léteznek, és nemhogy a box olvasói, de talán még a nagymamám se kérdezett volna vissza, ha azt hallja, hogy „Superstar”, hogy jó, de milyen? Messzire jutott azóta az adidas, hogy 1920-ban Adolf és Rudolph Dassler a saját konyhaasztaluknál összerakták az első cipőt. Eleinte Dassler néven futottak, de hamarosan Adolf és a családnév első feleiből összeáll az Adidas. Az 1928-as amsterdami olimpián már felbukkannak a cipőik, az 1956-os melbourne-in pedig sporttörténelmet írnak az első szponzorációval, itt már adidas név alatt. És hogy lett ebből Superstar? Kis történelemóra a tovább után!

Egy eredeti Superstar 1969-ből

Egy eredeti Superstar 1969-ből

Superstar = Pro Model alacsony szárral

Az ikonikus Adidas Superstar 1969-ben mutatkozott be, a Pro Model alacsony szárú változataként. Elég hihetetlen, hogy 3 évvel megelőzte a ma az Originals sajátjaként futó háromlevelű logót, ami 1972-ben bukkant fel először, a kontinensek találkozását szimbolizálja az Olimpia alkalmából…

A nagy előd, a Pro Model - nem magasszárú Superstar - máig kapható

A nagy előd, a Pro Model – nem magasszárú Superstar – máig kapható

Abszolút újdonságnak számított full bőr felsőrésze, az orrát beborító gumi, és az, hogy nem húzott maga után csíkot a gumitalpa. A 70-es évek elején sokak figyelmét felhívta magára a legjobb NBA és NCAA játékosai közül, leghíresebb viselője akkoriban talán Kareem Abdul-Jabbar volt. Az évtized közepére az NBA 75%-a ebben szaladgált, és ha nem voltál szupersztár kosaras, maximum álmodozhattál egyről.

Átugornád a töriórát és egyből a lábadra húznál egyet?

Nézd meg az aktuális adidas Superstar választékot a sneakerbox.hu shopban!

A 80-as évek elejére szép lassan kiszivárgott a Superstar az utcára, wannabe-NBA játékosok, hiphoposok kezdték el egyre többen viselni, de az igazi sztárságot a Run-DMC hozta meg neki. Az 1983-ban, Queens-ből indult banda beintett az akkori popkultúrának, és elhatározták – szentségtörő módon – hogy ugyanabban a ruhában állnak színpadra, amit amúgy az utcán viselnének. A trió fűző nélkül, kilógó nyelvvel tette híressé a Superstart, és ahogy ők befutottak, úgy a Superstar is önálló életre kelt a kosaras kultúrán kívűl.

Run-DMC: My adidas

1986-ban még a „My Adidas” is kijött, válaszul a popszakma anti-sneaker hozzáállására. Egy pár sor a szövegből: „they’re black and white, white with black stripe the ones I like to wear when I rock the mic on the strength of our famous university we took the beat from the street and put it on TV”. Velük a Superstar véglegesen beírta magát a street kultúrába. Az Adidas pedig egy 1millió dolláros szponzorszerződéssel engedte tovább a Run-DMC-t.

2011-ben, az 1986-os My Adidas 25. évfordulójára 1986 pár Run-DMC Superstarért lehetett megharcolni.

Run-DMC edition 2011

Run-DMC edition 2011

adidas Superstar I

A Superstar I-nek vékony nyelve van, semmi párna nincs a nyelv belső felén. A Superstar I –nél hódított a fekete-fehér eredeti verzió, ritkábban voltak kollabok, de azért pl. 2007-ben kijött az NBA edition, a csapatok színeiben kapható Superstarokkal.

Superstar I NBA edition 2007

Superstar I NBA edition 2007

adidas Superstar II

Amit ma Superstarnak hívunk, az a II – visszanyúl az origi kosaras cipőkhöz, és hozza a retro pufit  és a szivárvány minden színében (kívül-belül), férfi-női verzióban, millió kiadásban kapható.  Kötelező darab – és azonnal rendelhető a sneakerbox.hu shopból!

Superstar II

Superstar II

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×